Foto wedstrijd

Ieder jaar organiseert de Welsumerclub een fotowedstrijd voor haar leden. De maker van de mooiste foto ontvangt een mooie prijs. De mooiste foto wordt door de leden uitgezocht op de ledenvergadering in het voorjaar. Je kunt je foto’s tot 31 december van dit jaar inzenden.

Hoe zet je je kippen mooi op de foto? We geven een aantal tips:

Hoe houd je de camera vast?
Of je nu een spiegelreflexcamera, compact camera of gewoon je smartphone gebruikt, het is super belangrijk dat je het apparaat stabiel vasthoudt. Met een minimale beweging van je hand kun je een foto al direct verpesten. Zeker bij weinig licht zal je foto dan snel wazig worden. Zet je ellebogen neer op een stoel of een tafel of hou je armen tegen je lichaam aan. Je kunt ook een statief gebruiken.

Perspectief

Kies altijd bewust voor een bepaald perspectief! Je kunt een foto nemen vanuit vogelperspectief (hoger dan je kippen), op ooghoogte of vanuit kikkerperspectief (lager dan je kippen). Bij dieren is het fotograferen op ooghoogte altijd een goede keuze. Probeer het vooral uit om vanuit verschillende perspectieven te fotograferen.

Welsumerclub
Welsumerclub
Welsumerclub

Denk er ook over na of je een liggende (landscape) of staande (portrait) foto wilt maken. De keuze die je hierin maakt hangt van het onderwerp af

Welsumerclub

Links voorbeeld Staande/ portrait foto

Onder voorbeeld Liggende/ landscape foto

Welsumerclub

Mik op de ogen!

Zorg dat de ogen van je dieren altijd scherp zijn! Met je telefoon kun je op het scherm tikken om op een bepaald gebied scherp te stellen. Bij de meeste camera’s doe je dit door de knop half in te drukken. Mik dus op de ogen!

Dieren bewegen veel en snel. Het is dan lastig om scherp te stellen. Heb je een sportstand op je camera? Gebruik dan deze!

Welsumerclub

Beweging

Wil je je kippen fotograferen als ze bewegen? Kies dan voor een kortere sluitertijd, 1/250 of 1/500 of nog sneller. Je kunt dat helemaal handmatig instellen of je camera laten zoeken welk diafragma er bij die kortere sluitertijd past.

Probeer je kippen zoveel mogelijk van opzij te fotograferen. Vaak is het handig om een tweede persoon in te schakelen. Die kan met behulp van bewegingen of voer je kippen in een bepaalde positie brengen.

Maak, indien mogelijk, een paar foto’s direct achter elkaar. Kippen knipperen veel met de ogen. Het zou jammer zijn als je een leuke foto hebt waarbij het oog van de kip niet goed open is.

Achtergrond

De omgeving waarin je je kippen fotografeert is één van de belangrijkste onderdelen van je foto! Wil je dat je kippen achter het gaas van de ren staan of liever in de tuin op een groen grasveldje? Kies een mooi plekje in de tuin uit of zoek een rustige (egale) achtergrond, vooral wanneer je binnen fotografeert.

Om je kippen extra uit de foto te laten springen kun je het beste zorgen voor een rustige omgeving met weinig afleidende onderwerpen. Let in de tuin op paaltjes, tuingereedschap of andere voorwerpen. Heeft jouw camera een portretstand? Dan zou je deze kunnen gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de achtergrond minder scherp wordt en jouw dier er dus nog meer uitspringt! Als gevorderde fotograaf kun je dit handmatig doen door het diafragma aan te passen. Let er wel op dat de ogen scherp blijven!

Welsumerclub

In de ren of op het gras

Welsumerclub

Rommelige achtergrond

Voorwaarden:

►        Je kunt t/m 31 december 2023 inzenden.
►        Elke inzender (uitsluitend leden!) mag maximaal 5 foto’s insturen.
►        De foto’s mogen niet worden bewerkt.

Alle ingezonden foto’s worden en blijven eigendom van de Welsumerclub. Door deel te nemen aan deze wedstrijd geeft de deelnemer de Welsumerclub het recht de ingezonden foto’s zonder enige vergoeding aan de deelnemer en vrij van reproductierechten te gebruiken voor publicitaire doeleinden.

Vergeet niet je naam te vermelden bij je inzendingen. Foto’s kunnen gestuurd worden naar de secretaris van de welsumerclub via onderstaand formulier of u kunt een e-mail sturen naar secretaris@welsumerclub.nl

Veel plezier en succes gewenst!

Stuur uw foto via onderstaand formulier:

Let op foto maximaal 5Mb (max 5 foto's tegelijk versturen)